Is een menstruatiecup gevaarlijk?

Herbuikbare cups zijn betrouwbaar en een veilig alternatief voor maandverband of tampons. De menstruatiecup is gemaakt van Medical Grade Silicone. Medical Grade Silicone (siliconen van medische kwaliteit) zijn siliconen die op bio compatibiliteit getest zijn en ook geschikt zijn voor medische toepassingen. Het materiaal is erg schoon en er zit geen latex in.

Je brengt de menstruatiecup in in je vagina. Je kunt een cup zien als een soort kuipje dat je menstruatiebloed opvangt. Een paar keer per dag moet je dit cupje legen. Je kunt de menstruatiecup maximaal 8 uur inhouden, maar op je zwaardere dagen is het soms nodig om de cup vaker te legen. Het is niet verstandig om de menstruatiecup langer dan 8 uur in te houden in verband met het Toxic Shock Syndrome. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat je ook bij het gebruik van een menstruatiecup, net als bij tampons, er een verhoogd risico is op T.S.S. Wanneer je de cup langer dan 8 uur inhoudt bestaat er een kans dat er een groei ontstaat van de Staphylococcus Aureus bacterie. Wij leveren 2 cups in plaats van één zodat je je 16 uur lang schoon en fris kunt voelen.

Een cup dragen is vooral fijn tijdens het sporten, zwemmen of tijdens een trip naar de sauna. Je hebt namelijk geen last van een uitstekend touwtje.

Menstruatiecups worden steeds populairder omdat ze herbruikbaar zijn. Dit maakt de cups ook kostenbesparend. In het begin kost het inbrengen van de menstruatiecup enige moeite, maar als je het eenmaal onder de knie hebt gaat het heel gemakkelijk. Voor het inbrengen van de cup bestaan verschillende vouwtechnieken. In deze blog vindt je meer informatie over de verschillende vouwen. Probeer ze allemaal eens uit en kijk welke vouw het beste voor jou werkt. Het inbrengen vraagt wat doorzettingsvermogen, maar als je doorzet dan wen je er snel aan. Wanneer de cup goed geplaatst is zorgt het voor een comfortabele en veilige maandelijkse bescherming.

Tijdens het inbrengen is het belangrijk dat je een comfortabele positie aanneemt. Je kunt dit bijvoorbeeld hurkend doen of zelfs met een been op de badkuip. Zoek naar een houding waarbij jij je ontspannen voelt. Dat is echt het allerbelangrijkste, je helemaal relaxed voelen.

Voor het gebruik van de cup is het belangrijk dat de cup goed schoon is. Je kunt de cup gemakkelijk thuis koken in een pannetje. Leg de cup ongeveer drie minuten in koken water om de cup hygiënisch schoon te krijgen. Het is belangrijk dat je de cup aan het begin, tijdens en aan het einde van je cyclus steriliseert. Heb je geen zin om een pannetje gebruiken? Dan kun je ook bij Beppy een Steamer kopen. Met één druk op de knop kan de cup al gesteriliseerd worden. Bij Beppy ontvang je altijd 2 cups, zo heb je namelijk tijd genoeg om je cup helemaal hygiënisch schoon te krijgen, en zo heb je altijd een schone cup bij je.

Bij het verwijderen van de cup moet je er voor zorgen dat je je handen grondig gewassen hebt. Vervolgens neem je een comfortabele houding aan en moet je een beetje met je bekkenbodemspieren duwen. Zo druk je de cup een beetje naar benden. Daarna druk je met één vinger de zijkant van de cup een beetje in zodat het vacuüm verbroken wordt. Vervolgens kun je de cup er voorzichtig uithalen met je wijsvinger en je duim. Je trekt aan het handige uitneemlusje. Houd de cup rechts en daarna kun je de cup leeggieten in het toilet of in de wasbak. Spoel de cup af of maak hem schoon met pH-neutrale zeep.

Het verschil tussen een menstruatiecup en een tampon is dat een cup het bloed opvangt in plaats van absorbeert. Hierdoor worden de gevoelige slijmvliezen van de vagina niet beïnvloedt en blijft je vaginale flora intact.

De kans op infecties is bij menstruatiecups niet hoger dan bijvoorbeeld maandverband of tampons. Ook zijn cups beter voor het milieu omdat ze jarenlang meegaan. Wanneer je goed voor je cup zorgt kun je dezelfde cup wel 5 tot 10 jaar gebruiken. En ook heb je er geen afval van. Je hebt geen plastic dat je weg moet gooien bijvoorbeeld.

Toch hebben veel vouwen gemengde gevoelens over het gebruik van een menstruatiecup. Uiteindelijk hebben zowel menstruatiecup als tampons en maandverband hun voor- en nadelen. Je moet natuurlijk kiezen wat het beste bij jou past. Bij Beppy kun je ook tampons kopen zonder touwtje. Dankzij het zachte en flexibele materiaal past deze Beppy Tampon zich volledig aan aan jouw lichaam. We hebben twee verschillende tampons. Namelijk de Beppy WET en de Beppy DRY. De Beppy WET is bevochtigd met lactagel, dit maakt het wat eenvoudiger om in te brengen. De Beppy DRY tampon heeft dit niet en is dan ook voor meer geschikt voor de ervaren gebruiker.

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen...

Lees en leer meer over je menstruatie.