Kan een menstruatiecup te klein zijn?

Een menstruatiecup kan te klein zijn. Dit merk je doordat je doorlekt of doordat je de cup niet goed kunt plaatsen. Vaak zeggen ze dat de juiste maat menstruatiecup afhankelijk is van je lichaamsbouw. Kun je bijvoorbeeld met een vinger bij je baarmoedermond komen dan heb je een vrij korte vagina, dus dan is het verstandig om een kleinere cup te nemen. Als je met je vinger niet bij je baarmoedermond kunt komen dan is het verstandig om een grotere cup te nemen. Ook wordt gezegd dat je beter een groter model kunt gebruiken wanneer je kinderen gebaard hebt of boven de dertig bent.

Van de Beppy cup hebben wij op het moment één maat. Namelijk de maat S/M. Dit is een tussenmaat die gangbaar is voor de meeste vrouwen. Wij hebben verschillende klanten die bijvoorbeeld wel een kind gebaard hebben en waarbij de cup perfect past. Ook hebben wij klanten die jonger zijn en niet vaginaal bevallen zijn waarbij de cup ook goed past. Iedere vagina is uniek, dus je zult de Beppy cup echt moeten proberen om te zien of deze geschikt voor jou is. De diameter aan de bovenkant is 4,5 centimeter, en de diameter aan de onderkant is 3,5 centimeter. De totale lengte van de cup is 6 centimeter (inclusief de uitneemlus van 1,5 centimeter). De Beppy cup is erg zacht en flexibel, maar dankzij de harde rand zal de cup altijd uitklappen in de vagina.

De Beppy cup heeft een capaciteit van 25 milliliter tot de antilek-rand. De afmetingen van de cup zijn vergelijkbaar met de maat S/M van andere cups, maar de cup heeft een capaciteit van bijna een maat L cup. Dit komt door het ontwerp. De Beppy cup is namelijk wat breder aan de onderkant dan andere cups. Hierdoor kan er meer menstruatiebloed in opgevangen worden. Het aanschaffen kan natuurlijk op de Beppy website.

Voor vele vrouwen zorgt het inbrengen voor wat problemen, aangezien mensen die tampons gewend zijn de cup als vrij groot zien. Wanneer je eenmaal weet hoe je de cup in moet brengen zal het met gemak gaan. Je weet dat de menstruatiecup goed geplaatst is wanneer je de cup eigenlijk helemaal niet of nauwelijks voelt. Bij het inbrengen zorg je dat de cup in je gekozen vouw zit. Wanneer de cup ingebracht is ontvouwt de cup zich automatisch. Je hoeft de cup dan alleen verder te duwen tot dat de cup in zijn geheel, in sommige gevallen met het steeltje, bij de Beppy cup met het lusje, binnen zit. Nadat je de cup geplaatst hebt moet je een beetje aan de lus trekken. Wanneer je weerstand voelt weet je dat de cup goed geplaatst is en dat de cup vacuüm zit. Dus de cup gaat dan niet lekken.

Het kan ook helpen om bij het inbrengen een beetje glijmiddel op je cup te doen, zo glijdt de cup namelijk wat makkelijker naar binnen. Het is wel belangrijk dat je dan voor een glijmiddel op waterbasis kiest. Het spreiden van je benen maakt het ook wat gemakkelijker om de cup in te brengen.

Als er iets irriteert wanneer je de menstruatiecup hebt ingebracht dan kan het komen doordat je de cup te laag hebt inbracht. Of wanneer je een cup met steeltje gebruikt kan het zo zijn dat het steeltje irriteert. Je kunt dan de cup wat hoger duwen zodat hij goed zit. Irriteert de cup daarna nog steeds? Dan kun je de cup eventueel opnieuw inbrengen. En als het steeltje nog steeds irriteert dan kun je die er ook afknippen tot de juiste lengte of zelfs helemaal verwijderen. Bij de Beppy cup heb je geen last van een vervelend steeltje omdat de Beppy cup een handig uitneemlusje heeft van maar 1,5 centimeter.

Een menstruatiecup absorbeert geen bloed, zoals een tampon of zoals maandverband. Een menstruatiecup vangt het bloed alleen op. Als blijkt dat je menstruatiecup lekt dan kan het zijn dat de cup niet goed is uitgeklapt. Haal de menstruatiecup er dan uit om vervolgens een andere vouwmethode te proberen. Blijft je menstruatiecup nog steeds lekken? Dan kan het zijn dat je menstruatiecup te klein is of dat je cup niet flexibel genoeg is.

Heb je angst dat je menstruatiecup er niet meer uit komt? Dat is echt niet nodig. Wanneer jij namelijk gespannen of angstig bent dan knijpen je vaginale spieren bewust samen waardoor het verwijderen van de cup lastiger wordt. Zorg er dus voor dat je bij het verwijderen van de cup altijd ontspannen bent. Je moet er altijd voor zorgen dat je eerst het vacuüm verbreekt omdat het anders ontzettend pijn gaat doen. Als je gewoon eerst het vacuüm verbreekt en dan vervolgens de cup er rustig uithaalt dan is er niks aan de hand. Als het niet gelijk lukt om je cup te verwijderen dan is het verstandig om eerst even iets anders te doen. En probeer het dan na bijvoorbeeld een uurtje nog eens.

Begint je menstruatiecup te stinken of krijgt je cup vlekken? Dan is de kans groot dat je de cup verkeerd behandeld. Dit gebeurt namelijk vooral wanneer je de cup wast met warm water voordat je de cup met koud water hebt afgespeld. Het ijzer uit je menstruatiebloed kan zich namelijk dan vast gaan zetten in de cup. Een vieze geur kan ontstaan door een vaginale infectie of wanneer je de cup verkeerd bewaart. In bijvoorbeeld een zakje waarin de cup niet kan adem. Kook je cup dan goed uit en laat hen in de lucht drogen om vieze geurtjes en vlekken te verwijderen of te voorkomen.

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen...

Lees en leer meer over je menstruatie.